• 0545 455 50 49
  • WhatsApp
  • [email protected]
  • EnglishTurkish

Yumurta dondurma

TÜP BEBEK

Yumurta dondurma

Yumurta dondurma işlemi, ultrason eşliğinde kadının yumurtalıklarından toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında dondurulup -196 derecede saklanmasıdır. Yumurta dondurma işlemi yapılırken maksimum sayıda yumurta dondurulması hedeflendiği için öncesinde yumurta çoğaltıcı hormonal ilaçlar kullanılır.

Günümüzde kadının sosyal hayata atılması, evlilik ve çocuk planlarının ertelenmesi ile eskisine göre çok daha sık şekilde yumurta dondurma işlemi uygulanmaktadır. Kadında yumurtalıkların atılımı 35 yaş sonrasında hızlandığı için kadın kendini hazır hissettiğinde çocuk istemi konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilir.

tüp bebek yumurta dondurma

Yumurta dondurma işlemi kimlere yapılır?

2014’te çıkarılan üreme tıbbi yönetmeliğine göre; yumurta rezervi az olan, ailede erken menopoz öyküsü olan, kanser tedavisi gören veya çikolata kisti olan kadınlar sağlık kurulu raporu ile yumurta dondurma işlemini gerçekleştirebilir. Kanser olan kadınlarda verilen kemoterapi veya radyoterapi yumurtalıklara kalıcı hasar verebilir. Kişi kanser tedavisini tamamladığında yumurtalıklar eski işlevini almayabilir. Çocuk veya genç yaşta kanser tedavisi görecek kişilere öncesinde uygulanan yumurta dondurma tedavisi ile kadınların ileride çocuk sahibi olma hakları korunabilmektedir. Ayrıca yakın zamanda gebelik planı olmayan, bunu daha sonra gerçekleştirmek isteyen kadınlar için de yaşları ilerlemeden ve yumurtalıkları tükenmeden bu işlemi yaptırdıklarında çocuk sahibi olma şansı artmaktadır.

Yumurta dondurma işlemi ne zamandır uygulanmaktadır?

Yumurta dondurma işlemi 80’li yıllardan itibaren uygulanmakla birlikte özellikle son 30 yılda iyice ivmesi artmıştır. Yumurta dondurma işlemi sağlıklı gebelik ilk kez 1986’da Avusturalya’da dünyaya gelen bebek ile görülmüştür. Ülkemizde de 2014 sonrası kanser tedavisi gören hastalar dışındaki kadınların da kapsama alınması, bilincin artması ve merkezlerin bu işlemleri başarıyla uygulaması sonrası işlem sıklığı artmaktadır. Yumurta dondurma biyolojik saatleri hızla ilerleyen kadınların anne olma şanslarını koruduğu için çok önemlidir.

Yumurta dondurma işlemi yapılırken hangi aşamalar uygulanır?

Yumurta dondurma işleminde adetin ikinci günü ilaç tedavisi başlanır. İlaç tedavisinin sonucunda maksimum sayıda yumurta toplanması hedeflendiği için verilen ilaçlarla en fazla sayıda yumurta geliştirilmesi planlanır. Karından yapılan küçük iğneler ile yaklaşık on günlük tedavi uygulanır. İğnelerin ucu çok küçük olduğu için ağrılı değildir ve kişi kendi kendine yapabilir. Daha sonrasında ultrasonla yapılan takip sonucu yumurtalar istenen boyuta ulaştığında vücuttaki doğal gelişimi taklit eder şekilde çatlatma iğnesi vurulur. Takiben 34-36 saat sonra anestezi altında yumurtalar toplanır ve soğuk tanklarda saklanır. Bu aşamada kadında nadiren karında şişlik, iğne yerinde hassasiyet görülebilir.

Yumurtalar nasıl saklanır?

Anestezi altında yumurtalıklardan alınan yumurtalar hızlı dondurma işlemine tabi tutulup -196 derece saklanır. Saklama süresi 1 seneyi aşarsa eğer, kişi senelik dilekçe vermelidir. Saklama ücretinin senelik maliyeti olmakla birlikte iyi laboratuvarlarda senelerce yumurtalar saklanabilir.