• 0545 455 50 49
  • WhatsApp
  • info@drezyilmaz.com
  • EnglishTurkish

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı nedir?

Acil korunma yöntemlerinden biri olan ertesi gün hapı korunmasız bir cinsel ilişki sonrası gebeliğin oluşmaması için alınır. Farklı ertesi gün hapları olmakla birlikte genellikle bir veya iki hap içerirler. İlişkiden sonra alınma süresi ne kadar erkense gebelikten korunma olasılığı o kadar yükselir.

Ertesi gün hapı ilişkiden ne kadar süre sonra alınır?

Ertesi gün hapları genelde ilişkiden 72-120 saat içinde etkindir. Tek kullanımlık hap olan ullipristal asetat, ilişki sonrası 5 gün içinde alındığında etkilidir. Ancak günler ilerledikçe etkinliği düşer. Levonorgestrel ise 72 saat (ilk 3 gün) içinde etkilidir. Korunma açısından etkinlikleri yüksektir. Ancak yüzde yüz gebeliği engellemezler. Adet dönemine dek olan diğer ilişkilerde korunma sağlamazlar. Her ilişkide yeniden korunma gerekir. Ay içinde tekrarlayan ilişkilerde kullanıldığında etki göstermezler. Vücut ağırlığı arttıkça yağ dağılımı değiştiği için ertesi gün haplarının etkinliğini değişebilir. Korunmasız ilişkilerde, doğum kontrol hapı unutulduğunda, prezervatif yırtıldığında kullanılabilir.

Ertesi gün hapı

Ertesi gün hapları kaç tiptir?

İçinde bulundurduğu etken maddeye göre:

  • Ullipristal asetat – Tek kullanımlıktır.
  • Yüzde methodu – Östrojen içeren doğum kontrol haplarının yüksek dozda alınmasıdır.
  • Levonorgestrel içeren haplar – İçinde yüksek doz progesteron hormonu bulunur.

Tek hap yeterli olur mu?

Ertesi gün hapları içerdiği etken maddeye göre bir veya iki hap şeklinde üretilmiştir. Kutu içinde iki hap varsa bunları aynı anda veya 12 saat aralıkla alabilirsiniz.

Doğum kontrol hapı acil korunma yöntemi olarak nasıl kullanılır?

Doğum kontrol hapları içeriğinde göre 200 mikrogram etinil estradiol ve 1 mg Levonorgestrel 12 saat arayla ikişer kez alınır. Ancak bulantı yan etkisi çok yüksek olduğu için kullanımı zordur. Kusulunca tekrar alınması gerekir.

Ertesi gün hapları zararlı mı?

Ertesi gün hapları tek kullanımda vücuda herhangi bir zarar vermez. İçinde yüksek doz hormon barındırmakla birlikte o esnada vücuda etkindir, kalıcı olarak vücuttaki hormonları bozmaz. Korunmamış ilişki sonrasında kullanılabilir. Sadece bir sonraki gelecek olan adet dönemini bir miktar geciktirebilir. O esnada kişi bir önceki ilişkiden gebe kalmışsa kullanılmaz.

Gebeliği hangi yöntemle önlüyor?

Gebeliğin yumurtlama, erkeğin spermi ile kadının yumurtasının birleşmesi (döllenme) ve rahime tutunma gibi aşamaları bulunmaktadır. Ertesi gün haplarının mekanizması tam bilinmese de bu aşamaların birinde etki eder. O esnadaki etkisi gelecekteki gebelikleri olumsuz etkilemez. Ertesi gün hapları var olan gebeliği bozmaz bu yüzden düşük amacıyla kullanılamaz.

Yan etkisi var mı?

Yüksek dozda kullanılan yüzde yönteminde bulantı kusma olabilir. Kusma gerçekleşirse hapların tekrar alınması gereklidir. Diğer ertesi gün yöntemlerinde vücutta belirgin etkileri olmaz.

Acil korunma yöntemi olarak ertesi gün hapı dışında bir seçenek var mı?

Ertesi gün haplarının dışında yine ilk 120 saatte etkili olacak şekilde rahim içi araç kullanılabilir. Bu konuda rahim içi araçlardan bakırlı spiral rahimde etkilidir ve gebeliğin yerleşmesini engeller. Yan etkileri olarak hafif kasık ağrısı ve kanama miktarında artış olabilir.

Ertesi gün hapı mı spiral mi daha etkili?

Ertesi gün hapları gebelikten %90 ihtimalle korur. Ancak tekrarlayan kullanımları, alınma zamanı, kişinin kilosuna bağlı olarak etkinliği düşer. Özellikle yumurtlama zamanından 2 gün önce ve 2 gün sonra, yani bu 4 gün gebelik konusunda ihtimal olarak yüksek dönemlerdir ve hapların bu dönemde etkinliği düşer. En yüksek korunma ullpristal asetet içeren haplardadır. Spiral uygulanması etkinlik olarak daha iyidir ve avantaj olarak bir sonraki ilişkide de korunma sağlar.

Ertesi gün hapı kullandım adetim gecikti normal mi?

Her kişide bu etki belirgin görülmemekle birlikte genelde hastalar kendi dönemlerinde adet görürler. Gecikme ise 1-2 hafta civarında olabilir. Eğer iki hafta geçmişse ve hala adet görülmediyse gebelik testi yaptırmak gerekir. Ertesi gün hapı sonrası eğer doğum kontrol hapı veya başka bir hormon ilacı başlanmışsa adetin gecikmesi normal karşılanabilir.

Ertesi gün hapı sonrası adet düzensizliğim olur mu?

Ertesi gün hapları tek kullanımlık olduğu için kalıcı adet düzensizliği yapmaz. Ancak aynı ay içinde tekrar tekrar kullanılmışsa adette gecikme, adet olamama, lekelenme ve düzensizlik yapabilir. Yine de bu etkiler sonraki adet döneminde devam etmez.