Kronik kasık ağrısı, tekrarlayıcı vasıfta, karın alt bölgesi leğen kemiğini kapsayan ve 6 ayı aşkın geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Karnın göbek deliğinin altındaki kısmında 6 ay veya daha uzun süren iç ağrıdır. Bazı nedenlerle ağrı şiddetlenirken, bazen de adet dönemi ile ilgili olabilir. Gerçek karın ağrısının altında psikolojik sebepler de bulunabilir.
Kadınlarda kasık ağrısı yapan sebepler arasında rahim yumurtalıktan kaynaklanan problemler, bağırsakların düzensiz çalışması, tekrarlayan enfeksiyonlar, ameliyat sonrası karın içi yapışıklıklar, böbrekle veya idrar yolları ile ilgili problemler veya kas-kemik ağrıları, romatizmal hastalıklar, psikojenik sebepler neden olabilir.
Özellikle adet dönemlerinde tekrarlayan kasık ağrılarının nedeni sıklıkla endometriozis (çikolata kist) hastalığıdır. Bunun haricinde rahimde yer kaplayan kitleler olarak adlandırılabilecek miyomlar, adenomyozis hastalığı, rahim içi patolojilerden polip, yumurtalık kistleri, geçirilmiş enfeksiyon nedeniyle oluşan karın içi yapışıklıklar karın ağrısı yapabilir. Adet sancılarında ilk adet görmeden itibaren süregelen adet sancısı primer dismenore olarak adlandırılır ve genelde ağrı kesicilerle tedavisi olur. Daha önce adet sancısı olmayan bir kadında sonradan gelişen adet sancısı rahim veya yumurtalıkta patolojiler nedeniyle olma olasılığı yüksektir.
Kronik kasık ağrılarının en sık sebebi bağırsakların düzensiz çalışması ile giden irritable barsak hastalığı (huzursuz bağırsak sendromu) olarak bilinir. Bu hastalıkla ishal veya kabızlıkla devam eden ataklar, ağrılı dışkılama, gaz çıkaramama, karında şişkinlik gibi sorunlar mevcuttur ve ciddi kasık ağrısı yaparlar.
Az su alımı veya tekrarlayan enfeksiyonlarla meydana gelen sistit (idrar kesesinin iltihabı) kadınlarda kronik kasık ağrısına sebep olan bir diğer nedendir. İdrara yaparken ağrı, idrar öncesi kasık ağrısı, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma isteği bu hastalığa eşlik edebilir.
Pelvik tabandaki kaslar veya kemik ağrıları kronik kasık ağrısı olarak hissedilebilir. Aşırı kilo, doğum yapma, hareketsiz yaşam kas ağrısına neden olurken romatolojik hastalıklarda eklem ve kemik ağrıları meydana gelebilir. Bu hastalıklarda yine idrar yapma, dışkılama veya ilişki esnasında ağrı ile ilgili problemler görülebilir.
Kronik kasık ağrılarının altta yatan en sık sebeplerinden biri fibromiyalji adı verilen rahatsızlıktır. Belli kas, kemik ve tendon gruplarında tetik noktalar denilen özellikle sırtta olmak üzere belli bölgelerde tekrarlayıcı ağrıya neden olurlar. Bu hastalık ayrıca yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi durumlara eşlik edebilir.
Kronik kasık ağrıları multidisipliner, yani bir çok doktor ile birlikte değerlendirilmesi gereken durumdur. Kadın hastalarda önce jinekolojik muayene ve rahim yumurtalıkların değerlendirilmesi uygun olur. Muayenede rahim ağzı, vajina, rahim ve yumurtalıklar değerlendirildikten sonra kan ve idrar testleri istenir. Farklı organlardaki ağrılardan şüphelenilirse görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bu amaçla tüm karın ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT) veya magnetik rezonans (MR) inceleme yapılabilir. Farklı doktorlardan görüş alınması gerekebilir.
Kasık ağrılarına tanı konulamazsa anestezi altında laparoskopi denilen ince bir kamera ile karın içi organlar görüntülenir. İşlem esnasında eğer kist veya yapışıklık benzeri patolojiler saptanırsa laparoskopi yöntemiyle tedavi de yapılabilir.
Kasık ağrılarının psikolojik olması, kişinin ağrı hissetmediği anlamına gelmez. Bu durumun iki türlü sonucu olabilir. Kadın ya çözemediği bir sorundan dolayı ağrı hissediyordur veya ağrıları çözülmediği için psikolojik strese girebilir. Bazı vitaminler ve destekler psikojenik ağrıda güvenle kullanılır.
Çözülemeyen problemlerde psikoterapi destek olabilir. Ağrı ile başa çıkmada ve ağrı yönetmede yardımcı olacak bilişsel davranışçı terapi (BDT) bu anlamda destek sağlar. Yine gevşeme teknikleri, meditasyon, self-hipnoz bu durumun üstesinden gelebilir. Grup psikoterapileri kişilerin ağrıdan kaçınma ve izole olma eğiliminin üstesinden gelmelerine ve birbirlerini desteklemelerine olanak tanır.
Tedavi altta yatan hastalığa bağlıdır. Ağrıya yönelik genelde basamak tedavisi uygulanır. Kadın doğumla ilgili patolojilerde adet sancılarına hormon tedavilerine yönelim olur. Yumurtlama döneminin baskılanması veya düzenlenmesi ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca özellikle bağırsak problemlerinin ön planda olduğu düşünülürse beslenme düzeni çok önemlidir. Gaz yapıcı gıdalardan, işlenmiş ve paketli ürünlerden, aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmak, yeterli sıvı alımı en önemli basamaktır. Ayrıca kişinin bazı gıdalara karşı hassasiyeti olabilir. Bunun tespiti ve tedavisi tedavi başarısını arttırır.
Ağrı kesiciler bu anlamda kullanılabilir. Uzun süreli ağrı kesiciler mide için sıkıntı yaratsa da zaman zaman ağrı kesici kullanmak bu anlamda vücuda zararlı olmayabilir. Ağrı kesicilerin basamak tedavisi şeklinde ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilir. Yine bu anlamda kas gevşeticiler, kramp önleyici vitaminler, magnezyum, E vitamini, zerdeçal, kondroitin sülfat gibi bileşikler kullanılabilir.
Altta yatan kist, miyom gibi yumurtalık veya rahimde yer kaplayan kitleler varsa veya diğer karın içi organlardan safra kesesi taşı, böbrek taşı gibi durumlarda ameliyat gerekir. Ameliyatlarda karın ağrısına neden olan patoloji ortadan kaldırılır ve ağrı nedeni çözülmüş olur.
Fizik tedavi geçmeyen kas ve kemik ağrılarında, fibromiyaljide fayda gösterir. Bu amaçla tetik nokta enjeksiyonları, sinir bloğu, TENS (elektrik akımı ile ağrı engellenmesi), biofeedback, rahatlama egzersizleri, sıcak uygulama veya akupunktur kullanılabilir.