Kürtaj, rahmin içinden doku örneği alınması veya rahmin içeriğinin boşaltılması amacıyla yapılan cerrahi bir işlemdir. Genel veya lokal anestezi altında ince bir alet ile yapılır. İşleme ve duruma göre kürtaj fiyatları belirlenir.
Küretaj ismi, aslında küret isimli aletten gelir. Küret aleti ile rahmin içinin kazınmasına küretaj denir. Ancak modern teknikte küretler artık kullanılmamaktadır. Kürtaj işlemi, ince bir plastik çubuk ile vajinadan girilerek rahmin içindeki dokulardan örnek alınması veya dokuların tamamen rahmin dışına çıkarılması için yapılan bir işlemdir.
Kürtaj fiyatları hastalar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Kürtaj işleminin nedeni, yapılacak işlemler, kullanılacak aletlere, anestezili olup olmamasına göre işlem fiyatları farklılık göstermektedir. İşlemin anestezi altında olması hasta için konforlu ve ağrısız olduğundan daha çok tercih edilir.
Gebelik terminasyonu (isteğe bağlı veya tıbbi gereklilik nedeniyle sonlandırma), adet düzensizlikleri, rahim duvarı kalınlaşması, polipler, düşük sonrası rahimde parça kalması gibi durumlarda kürtaj uygulanabilir. Çocuk aldırma, gebelik sonlandırma, rahim temizlemesi olarak da bilinir.
Korunma yöntemleri gebelik oranına göre yüksek korunma, orta korunma ve düşük korunma olarak ayrılmaktadır. Türkiye’de sıklıkla kullanılan geri çekme ve takvim metodu düşük korunma yöntemleridir. Hastalar bu yöntemle korunduklarını düşünse de istenmeyen gebelikler genelde bu korunma yöntemleri kullanılırken meydana gelir.
Orta korunma yöntemlerinde prezervatif (kondom veya kılıf) ve doğum kontrol hapı bulunmaktadır. Kondom bazen çıkabilir veya yırtılabilir bu yüzden ilişki sonrası kontrol edilmelidir. Doğum kontrol hapı düzenli alınmadığı takdirde gebelikten korumaz. Yüksek koruma yöntemlerinden spiral bazen kayabilir ve gebelik oluşabilir.
İstenmeyen gebeliklerde sonlandırma yöntemi olarak kullanılan kürtaj, güvenli steril koşullarda yapıldığında riski düşük bir yöntemdir. Kontrol muayenelerine, ilaçlara ve doktorun önerilerine mutlaka uyulmalıdır.
Kürtaj kararı alırken hastalar hep işlemi ve sonrasını merak ederler. İşlem sonrasında rahime zarar gelip gelmeyeceği ve sonrasında gebelik oluşup oluşmayacağı sıklıkla sorulur. Kürtajla ilgili çok fazla yanlış bilgi bulunmaktadır. Hastalar internette “en iyi kürtaj İstanbul’da nerede olur?” “en güvenli kürtaj nerededir?” veya “Merdiven altı kürtaj nerede yapılır” şeklinde arayıştadır.
Kürtaj işlemi karar vermesi kolay olmayan bir işlemdir. Kadınlar bu bilginin kimse tarafından bilinmesini istemez ve işlemin güvenilir olmasını isterler. Özel klinikler hasta mahremiyetini saklar. Hasta bilgilerini diğer kişiler veya kurumlar ile paylaşmazlar.
Evlilik dışı kürtaj yine çok merak edilen bir konudur. Kadın evli değilse kendi isteğiyle kürtaj olabilir. Ülkemizde kürtaj sınırı 10 hafta altıdır. 10 hafta altında kadın isterse kendi gebeliğini sonlandırabilir. Evli olmamak bu duruma engel teşkil etmez. Hasta böyle bir karar aldığında hekim onu yargılayamaz.
Gebelik haftası belirlenirken kadının son adet tarihi baz alınır. En son adet gördüğü tarihin ilk gününden itibaren haftalar sayılarak gebelik yaşı belirlenir. Eğer kadın son adet tarihini bilmiyorsa, hatırlamıyorsa veya adetleri düzensizse ultrason ölçümleri ile gebelik yaşı belirlenir.
Kadının son adet tarihi ultrason ölçümleri ile teyit edilir. Eğer uyumsuzsa ultrason ölçümleri esas alınır. Ultrason ölçümlerine göre gebelik yaşı 10 hafta altında ise gebelik yasal olarak sonlandırılabilir. Kadının yaşı 18 yaş üstünde olmalı, evliyse eşinin de rızası olması gerekmektedir. Evli değilse kendi isteği ile gebeliğini sonlandırabilir.
İstenmeyen gebeliklerde veya gebelik sonlandırılması isteniyorsa gebelik haftası 10 haftayı aşmamışsa bu işlem yapılabilir. Ancak ne kadar erken o kadar iyi denilemez. Çok erken haftalarda gebelik sonlandırıldığında gebelik kesesi alınamayabilir. Ayrıca gebelik kesesi ultrasonda görünmeden bu işlem yapılırsa dış gebelik atlanabilir.
Bu yüzden gebelik kesesi ultrasonda teyit edilmeli ve uygun bir gebelik haftası belirlenmelidir. Aksi takdirde tekrar işleme ihtiyaç duyma olasılığı artar.
Kürtaj işlemi yapılmadan önce bazı durumlarda işlem öncesi rahim ağzını yumuşatmak için ilaçlar kullanılabilir. Kürtaj işlemi sırasında hastaya genel anestezi verilerek hasta konforu artırılabilir. Ancak bu işlem lokal anestezi altında da yapılabilir.
İşlem sırasında hasta jinekolojik muayene masasına alınarak uygun pozisyon verilir. Kürtaj öncesi, işlem sırasında ve sonrasında ultrasonografi kullanımı ile hasta güvenliği artırılır. Vajina içerisine plastik bir spekulum yerleştirilir. Vajinada asepsi saplanır ve steril aletler kullanılır. Bazı durumlarda buji denen özel aletler yardımıyla rahim ağzı yavaş yavaş genişletilir.
Küret ya da aspirasyon (vakum) yardımıyla rahim içerisindeki dokular boşaltılır. Günümüzde haftası küçük olan gebeliklerde çoğunlukla buji ya da küret kullanılmadan, vakum yöntemiyle tahliye yapılabilmektedir. Bu sırada çoğunlukla hasta anestezi altında olacağı için işlemi hissetmez ve hatırlamaz.
Genellikle işlem sırasında ultrasonografi kullanıldığı takdirde, işlem daha kontrollü ve güvenli olarak yapılabilir. Anestezi altında yapılacak işlem öncesi hastanın güvenliği açısından en az 6 saat aç ve susuz olması gereklidir.
Kürtaj sırasında uygulanacak olan cerrahi teknik ya da kullanılacak aletlerin neler olduğuna doktorunuz karar vermelidir. Bugün çoğunlukla karman aspirasyonu adı verilen vakum yöntemiyle kürtaj işlemi tercih edilmektedir. Ancak hekiminiz gerekli görürse, rahim ağzını genişletmek için çeşitli aletler kullanabilir, ya da küret adı verilen aletlerle kürtajı gerçekleştirebilir.
Çoğunlukla ultrasonografi eşliğinde işlem gerçekleştirildiği için, bu aletlerin kullanımı ile ilgili komplikasyon riski günümüzde çok düşüktür.
Genellikle psikolojik ve fiziksel anlamda hastanın konforunu artırmak için kürtaj işlemi sırasında anestezi uygulanmaktır. Teknik olarak lokal anestezi ile yapılması mümkün olsa da, hasta konforu açısından sedasyonla yapılması daha uygundur.
Sedasyon, genel anesteziye göre daha hafif ve anestezi doktoru tarafından, diş tedavileri, endoskopik işlemler, radyolojik görüntülemeler vb. sırasında ofis koşullarında da uygulanabilen bir anestezi türüdür. Hasta tamamen uyduğu için işlem sırasında hiçbir şey hissetmez.
Hastaların çok merak ettiği konulardan biri de ‘Narkozsuz kürtaj nasıl yapılır?, konusudur. Hasta konforu ve psikolojik rahatlık açısından, genellikle sedasyon yani hastanın tam uyutulması şeklinde bir anestezi yöntemi tercih edilmektedir. Ancak lokal anestezi kürtaj yorumlarıda, hastaların bazılarının özellikle, ağrı eşiği yüksekse, lokal anestezi ile kürtaj işlemini tolere edebildiğini göstermektedir.
Anestezisiz kürtaj olanlar, genellikle işlemi duygusal açıdan yıpratıcı bulmaktadır. İşlem kısa sürmekle beraber kişiden kişiye ağrı duyarlılığı değişken olduğu için, anestezi kararı her hasta bazında verilmesi gereken bir karardır.
Kürtaj cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde ise günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanılmaya başlaması, antibiyotikler ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılır.
Kürtaj sonrası hasta, hemen normal yaşantısına geri dönebilmektedir. Hastanın daha güvende olması için işlemden belli bir süre sonra kliniğe kontrole gelmesi, önerilen ilaçlara ve hijyen kurallarına uyması durumunda, işlem sonrasında sorun yaşama olasılığı çok düşüktür.
10. gebelik haftası üzerinde bulunan gebelikler isteğe bağlı olarak sonlandırılmamaktadır. Ancak bebekte bir yapısal kusur tespit edilmesi ya da bebeğin anne karnında kalbinin durması gibi durumlarda, tıbbi nedenlerle işlem yapılabilir.
Kürtaj muayenemizde genellikle anestezi altında yapıldığı için, hastaların işleme en az 6 saatlik aç ve susuz olarak gelmesi önerilir. Kürtaj öncesi ve sonrası sigara içilmemelidir. Ayrıca kullandıkları aspirin vb. kan sulandırıcı ilaç varsa işlemden belli bir süre öncesi kesilmesi önerilir.
Sürekli kullandığınız bir ilaç, kronik bir hastalık ya da ilaç alerjiniz varsa, bunu doktorunuza belirtmelisiniz. Kan grubunuzu biliyor olmanız kan uyuşmazlığı durumunu tespit etmek için gereklidir. Böyle bir durum varsa işlem sonrası bir aşı yapılması ile gelecek gebeliklerde kan uyuşmazlığı nedeniyle oluşabilecek sorunlar önlenebilir.
Kürtaja gelirken, bol ve kolay giyip çıkarılacak giysiler tercih etmelisiniz. Anestezi alacağınız için işlem sonrası araba kullanmanız ya da dikkat gerektiren işler yapmanız önerilmez. Mümkünse bir yakınınız ile işleme gelebilirsiniz.
Kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak 10. gebelik haftasına kadar mümkündür. Ancak tıbben gebeliğin sonlandırılmasının zaruri olduğu durumlarda bu yasal sınırın üzerinde küretaj işlemi uygulanabilir. Bunun için genellikle birkaç doktorun heyet olarak kararı ve raporu gereklidir.
Bazen bebeğin anne karnında kalp atımının durması ya da bebekte ciddi bir yapısal ya da kromozomal kusur bulunması ya da annenin hayatını tehdit eden bir durum ortaya çıktığında heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir.
10 haftadan büyük gebeliklerde bu amaçla bazen küretaj öncesi çeşitli ilaçlarla rahim ağzının genişletilmesi ya da düşüğün kısmen gerçekleştirilmesi için hastaneye yatış gerekebilir.
Kürtaj İstanbul Nişantaşı kliniğimizde tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle, hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir.
Küretajla ilgili nadiren oluşabilecek komplikasyonlar vardır. Bunlar kanama, enfeksiyon, rahim duvarının işlem sırasında zedelenmesi ya da anestezi ile ilgili komplikasyonlardır. Nadiren küretaj sonrası rahim iç duvarında yapışıklıklar olabilir. Bu duruma Asherman Sendromu denir.
Genellikle basit bir cerrahi müdahale ile çözümlenebilir. Bunların dışında gebelik sonlandırma sırasında tüm materyalin boşaltılamaması söz konusu olabilir. Hastanın sonraki kontrolünde tekrar küretaj işlemine tabii tutulması gerekebilir.
Genellikle küretaj sonrası hasta birkaç saat içinde evine gidebilir. Araç kullanması uygun değildir ve yanında bir refakatçi olması uygundur. Çoğu günlük aktiviteye bir-iki gün içinde dönülebilir. Hafif ağrı ve kanama, işlem sonrası normal kabul edilir. Genellikle kanama 1 hafta-10 gün kadar sürebilir.
Kürtaj sonrası şiddetli vajinal kanama, şiddetli ağrı, 38 derecenin üzerinde ateş ya da kötü kokulu akıntı fark edersiniz doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur. Küretaj sonrası ilk adet kanaması genellikle zamanında olmayabilir.
Daha erken ya da geç olması beklenebilir. Rahim kürtaj sonrası enfeksiyonlara açık hale geldiği için cinsel ilişki, tampon kullanımı, havuzda yüzülmesi doktorunuzun önereceği süre boyunca kısıtlanmalıdır. Kürtaj sonrası işlemi yapan doktor mutlaka hastayı belli bir süre içerisinde kontrole çağırır ve kontrol sonrası genellikle güvenilir bir doğum kontrol yöntemine geçilmesi önerilir.
Kürtaj sonrası hastaların tamamı yaklaşık 2 hafta içinde bir kontrole gelmelidir. Bu kontrolde hem kürtaj sonrası bir sorun olmadığı teyit edilmeli, hem pap smear gibi genel jinekolojik kontrol yapılmalı hem de doğum kontrol yöntemleri hakkında danışma verilmelidir.
Hasta arzu ederse hemen rahim içi araç (spiral) uygulanabilir, doğum kontrol hapına başlanabilir ya da diğer enjeksiyon, implant vb. gibi yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerin ertelenmesi durumunda, hemen istenmeyen bir gebelik oluşması riski vardır.
Kürtaj sonrası ortalama 1 ay içinde adet görülür. Bazen bu süre 40 güne kadar uzayabilir. Bu durum kişinin adet döngüsü uzunluğuna da bağlıdır. Bu süre içinde adet görülmezse, kürtajı yapan hekime başvurulması uygun olur.
10. gebelik haftasına kadar kürtaj, hasta isteği ile gerçekleştirilebilen yasal bir işlemdir. Ancak 18 yaşından küçük olan hastaların ebeveynlerinin 18 yaşından büyük evli hastaların eşlerinin izni olmadan kürtaj yaptırması kanunen yasaklanmıştır.
Ülkemizde yasal olarak gebelik sonlandırmak için onaylanmış bitkisel yöntem bulunmamaktadır.
Kürtaj sonrası yaşanan adet benzeri kanama yaklaşık 15 güne kadar normaldir. Bazı hastalarda az bazılarında çok bazılarında hiç olmayabilir. Kanamanın sebebi, gebeliğe hazırlanan rahim içinde oluşan yeni dokuların rahim küçüldükçe kanamayla dökülmesidir. Çok yoğun ve pıhtılı kanama durumunda, işlemi gerçekleştiren doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur.
Ülkemizde gebelik sonlandırma amaçlı ruhsatlı ve yasal bir ilaç bulunmamaktadır. Bazı ülkelerde bu amaçla kullanılan ilaçlar olmakla beraber, bunların kullanımı doktor kontrolünde yapılmakta kanama ve parça kalma riskine karşı ultrasonografi ile takip önerilmektedir.
Genellikle 5-10 dakika süren bir işlemdir. Ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi bazen teknik zorluklar nedeniyle işlem uzayabilir. Örneğin rahim ağzı aletlerin geçişine izin vermeyecek kadar dar ise, bujilerle genişletilmesi gerekebilir.
Kürtaj sonrası muayene ile ya da ultrasonografi ile böyle bir işlem geçirdiğiniz anlaşılamaz.
Kürtaj sonrası genellikle birkaç saat dinlenme yeterli olmaktadır. Hastanın sedasyonun etkilerinden çıkması sonrası, tansiyon düşmesi ya da baş dönmesi olmadan ayağa kalkıp yürüyebilmesini takiben eve gitmesine izin verilir. Taburculuk sonrası bol su içmesi önerilir.
Genel bir kural olmamakla beraber ortalama 6. hafta civarı kürtaj için tercih edilen haftadır. Gebelik haftasının büyümesi gerek teknik olarak, gerekse etik olarak tercih edilmez. Çok küçük haftalarda ise kürtaj sonrası parça kalma riski daha fazladır.
Bazen bakirelerde planlı olmayan gebelikler yaşayabilmektedir. Kızlık zarı dikimi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu gebelikleri sonlandırmak için işlem sırasında yerleştirilen spekulum adı verilen alet, eğer kızlık zarı esnek ve ince yapıda değilse, bu dokuda küçük laserasyon ve kanamalara yol açabilmektedir. Daha küçük spekulum kullanımı bu riski azaltabilir. Ancak ince ve esnek yapıdaki kızlık zarında hiç zedelenme ve kanama olmaması da mümkündür.
Dış gebelik, tanım olarak gebelik kesesinin rahim içine yerleşemeyip, tüpler, rahim ağzı, batın içi vb. başka bir yerde bulunması durumudur. Tedavi edilmediği takdirde hayati tehlikesi bulunur. Tanıyı erken koymak önemlidir. Tabı koymada, öykü, kanda gebelik testi, ultrasonografik muayeneye ek olarak tanısal amaçlı kürtaj gerekebilir.
Kürtajdan sonraki ilk kontrol muayenesinde hastalara eğer gebelik planlanmıyorlarsa mutlaka güvenilir bir doğum kontrol yöntemi önerilir. Eğer bir gebelik planı varsa hasta ilk göreceği adetten sonra hemen gebe kalabilir. Uygun ve güvenli koşullarda yapılan kürtaj sonrası hastanın gebe kalma şansı azalmaz.