Yumurtalık kanseri, (ovaryan kanser) yumurtalıkta bulunan yumurta havuzundaki normal hücrelerin kanserleşmesidir. Bu hücreler şekil ve natür değiştirir, anormal çoğalırlar. Yumurtalıklar karnın içinde rahmin her iki yanında bulunur. Önemli hormonları üretiminden sorumludurlar ve gebelik için yumurta barındırırlar.
Yumurtalık kanseri çok küçük yaşta görülebileceği gibi daha çok menopoz sonrası dönemde 55-65 yaş grubunda görülür. Ancak her yaş grubunda yumurtalık kanseri olabilmektedir.
Yumurtalıklar karnın içinde görece daha serbest olduğu için yumurtalık çok büyüyene dek herhangi bir bulgu vermezler. Bazen hafif karın ağrısı, karında şişlik, iştahsızlık, hazımsızlık, ani idrar yapma isteği gibi hastalığa tanı koydurmayan (nonspesifik) bulgular verebilirler. Bu şikayetleriniz geçici ise takip edilebilir. Ancak daha önce olmadığı kadar hazımsızlık, karın ağrısı, ani idrar isteğiniz başladıysa muayene olmanızda fayda bulunmaktadır.
Yumurtalık kanseri tanısı ancak ameliyatla konulur ancak şüpheli durumlarda doktorunuz bazı testler ve görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Önce şikayetlerinize yönelik doktorunuz sizi muayene eder, aile hikayenizi, ilaçlarınızı, geçirdiğiniz ameliyatları, yakın akrabalarınızdaki kanser öykünüzü sorgular.
Cerrahi, tedavinin çok büyük bir kısmını oluşturur. Ameliyat sonrası alınan materyaller patolojiye gönderilir ve bu şekilde hastalığın evresi belirlenir. Daha sonra ek olarak kemoterapi verilebilir. Bazen ameliyat esnasında karın içine sıcak kemoterapi (HIPEC) adı verilen bir yöntemle tümör hücreleri öldürürler.
Yumurtalık kanseri ameliyatı öncesinde hastalığınızın evresi, yaşınız, çocuk istemi durumunuza göre tedaviniz belirlenir. Eğer erken evre ise, yumurtalık kanseri tutulumu sınırlı ise, yaşınız genç ise ve çocuğunuz yok ise doktorunuzla risk durumunu belirleyip yumurtalıklarınızın doğum sonrasına bırakılması için tedaviniz yönlendirilebilir. Ancak hastalık ileri evrede ise ve her iki yumurtalıklarınız alınmışsa bu mümkün değildir.
Cerrahi tedaviniz ve varsa ilaç tedaviniz tamamlandıktan sonra doktorunuz sizi aralıklarla kontrole çağıracaktır. Bu kontrollerde hastalığın tekrarlayıp tekrarlamadığı muayene, bazı kan testleri ve görüntüleme tetkikleri ile anlaşılabilir. Şikayetlerinizi çekinmeden doktorunuza sorunuz.
Eğer tedavi bitiminde hastalığınız tekrarlarsa tekrar cerrahi veya ilaç tedavisi gerekebilir. Bazı durumlarda “hedeflenmiş tedaviler” ilaç olarak kullanılabilir. Bunun için detaylı bilgiyi sizi takip eden doktorunuzdan alabilirsiniz.
Yumurtalık kanserinde en önemli faktör ailede meme, yumurtalık ve kalın barsak (kolon) kanserlerinin görülmesidir. Bu genetik aktarım nesilden nesile geçebilir. Ailenizdeki hastalıklar hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Senelik kontrollerle kansere karşı erken tanı ve önlem alınması mümkün olabilir.